Agerbæk Firmatøj

, ,

Hvad er forskellen på habit og blazer?

Hvad er forskellen på habit og blazer?

habit og blazer

Hvad er forskellen på habit og blazer? Agerbæk Firmatøj giver dig svaret. Foto: Sunwill

Du har formentlig på et eller andet tidspunkt i dit liv været iført en pæn jakke sammen med et par fløjlsbukser. Men var det et jakkesæt, en smoking eller noget helt tredje, du havde på? Hvad er en smoking egentlig? Og hvad er forskellen på habit og blazer? Du kan få alle svarene herunder.

For en virksomhed som Agerbæk Firmatøj, der leverer arbejdstøj og firmatøj til mange forskellige brancher, er det efterhånden blevet hverdag at forholde sig til mange forskellige typer spørgsmål i relation til tøj og mode.

Derfor har vi valgt at sætte os ned for at besvare nolge af de spørgsmål, hvor vi oplever, at forvirringen er større, end hvad godt er.

I dag får du svar på: Hvad er forskellen på habit og blazer?

Hvad er en blazer?

En blazer en en fin jakke, der adskiller sig fra den traditionelle sommer- vinter- og regnfrakke ved at være syet med den samme metervare og have det samme ensfarvede design.

I modsætning til de klassiske udendørsjakker, er der også tradition for at bruge blazer jakker indendørs.

Du kan kende en blazer jakke på dens knapper og lommer, da en blazer i modsætning til en udendørsjakke skal knappes og ikke lynes.

Knapperne udgør således også den væsentligste kontrast på en blazer, da de typisk er bronze- sølv- eller guldfarvet, hvilket sjældent er selve blazerens farve.

Hvad er en habit?

Traditionelt set er en habit altid blevet udtalt i ental (“EN habit”), selvom det er lidt misvisende, i og med den består af flere beklædningsdele.

Således bliver en blazer jakke til en habit, når den bæres sammen med et par fløljsbukser (og ofte en vest), der er syet med den samme metervare (typisk bomuld).

Det som binder disse tre beklædningsgenstande sammen er en desigmæssig ensartethed, hvor den samme farve og det sanne mønster går igen, hvad enten man kigger på over- eller underdelen.

Hvad er et jakkesæt?

Et jakkesæt består på samme måde som en habit af en overdel og en underdel, som efterfølgende er blevet suppleret med enten en skjorte eller en vest samt op til flere accessories.

Ligesom det var tilfældet med habitten, så er et jakkesæts over- og underdel syet med den samme metervare, men de behøves ikke nødvendigvis matche.

Hvad er en smoking?

Et smoking er stort set det samme som et jakkesæt.

Der er dog den afgørende forskel, at i modsætning til den traditionelle blazer, så udgør knapperne på en smoking ikke en kontrast til resten af jakken, eftersom de er slået af samme stof.

En smoking bæres stort set altid sammen med en hvid skjorte, og hvis man er i godt humør (eller Egon Olsen) kan man evt. supplere med bowlerhat.

Hvad er forskellen på habit og blazer?

Der er ingen forskel på habit og blazer.

Hvor en habit både består af en overdel og en underdel, som er syet med det samme stof, så udgør en blazer jakke kun en habits overdel.

Forskellen på habit og blazer er derfor, at med en habit følger udover en blazer også et par dertilhørende matchende fløljsbukser.

Med andre ord: Står du med en blazer jakke, står du med halv habit.

Hvad er forskellen på habit og jakkesæt?

Både habitten og jakkesættet har en blazer jakke som overdel.

Der efterlades dog et større rum til nogle designmæssige nuancer ved et jakkesæt sammenlignet med habitten.

Forskellen på en habit og et jakkesæt ligger derfor i udtrykket. En habits over- og underdel matcher hinanden, men det behøves et jakkesæt ikke.

Man skal se habitten som en formel beklædningsgenstand, der kan anvendes til højtidelige begivenheder (brylupper, begravelser m.m.), hvor jakkesættet kan anvendes til flere forskellige lejligheder (f.eks. restaurant- eller kundebesøg).

Mangler du en ny habit?

Agerbæk Firmatøj har forhandlet firmatøj samt trykt og broderet logoer for utallige virksomheder, siden vi blev stiftet i 1949.

Hvis du også mangler en specialfremstillet habit, skal du altid være velkommen til at kontakte os på +45 98 88 50 10.

Vi forhandler både blazere, habitter og jakkesæt.

Du kan bl.a. se vores udvalg fra Sunwill eller J. Harvest & Frost.

Flere blog posts

Marianne Mortensen

Marianne Mortensen

Indehaver af Agerbæk Firmatøj

Vi hos Agerbæk Firmatøj har mere end 70 års erfaring i tøj- og modebranchen, og på denne blog deler vi ud af vores store viden om emnet.

Marianne Mortensen

Det læser andre
Kontakt os

Lad os designe din firmauniform

Agerbæk Firmatøj har designet firmauniformer siden 1949.
Skal vi også designe din?
Kategorier